10 любопитни факта за доматите

22.01.2013 | 15:05
по статията работи: Елица Елефтерова
Те помагат срещу високо кръвно налягане и рак. Освен това са източник на антиоксиданти. Могат да ви измъкнат и от доста сложни ситуации
10 любопитни факта за доматите

Родината на домата е Централна и Южна Америка - от Мексико до Перу. Има над 10 хиляди сорта домати. Любопитна подробност е, че доматът... не е зеленчук. От гледна точка на ботаническата класификация, според функциите, които изпълнява в растението, доматът е плод. По тази класификация понятие "зеленчук" няма, а различните зеленчуци биват плодове (домат, краставица, чушка и много други), кореноплоди (цвекло), грудки (картофи)...

Представяме ви още 10 любопитни факта за доматите:

1. Доматеният сос е отличен начин за почистване на всичко, което е направено от мед - от медни бижута до медни саксии. Солта и киселината на доматения сос помагат за премахването на медния оксид, оставяйки с ярък блясък предметите, направени от този метал.

2. През XVII век във Великобритания е широкоприета тезата, че доматите са отровни. Тази теза е властвала във вкусовете на британците до XVIII век, когато доматите се превръщат в основна част от менюто на Острова.

3. Къпането в доматен сок е отличен начин да премахнете миризмата от вас или вашия домашен любимец, ако ви е нападнал скункс.

117343

Снимка: Sxc.hu

4. Доматеното пюре е отличен начин да премахнете хлора от косата си. Доматеното пюре също така помага и да си възвърнете естествения нюанс на косата си.

5. Коктейлът "Блъди Мери" (доматен сок, водка, сол, черен пипер, сос Табаско и сос Уорчестър) помага в борбата с махмурлука. Доматеният сок е пълен с витамини, а водката помага на тялото ви да се освободи от алкохола.

117350Снимка: Sxc.hu

6. Доматите са много богат източник на антиоксиданти. Тъй като основният каротиноид (това е органичен пигмент) в доматите - ликопенът, е мастноразтворим (т.е. за за усвояването му, което става по–бавно, в храната трябва да има мазнини), е добре доматите да бъдат овкусявани със зехтин или друга полезна мазнина.

7. Когато сте откъснали доматите по-рано, най-добрият начин да узреят, е да ги поставите до ябълки или банани. Ябълките и бананите отделят eтилен газ (това е естествен хормон на растежа, който растенията произвеждат). Този газ ускорява процеса на зреене.

8. Доматите са един от най-добрите източници на калий. Калият помага за регулирането на високото кръвно налягане и освен това намалява риска от сърдечно заболяване. Една порция домати носи над 10% от дневната хранителна нужда от калий.

117344

Снимка: Sxc.hu

9. Доматите имат и антисептично действие. Пиенето на пресен доматен сок помага срещу възпаления или тромби в кръвта. Витамин С и бета-каротинът пък са отлични антиоксиданти и помагат за неутрализирането на свободните радикали, които повишават риска от развитието на рак и различни възпаления.

10. Искате да имате чиста кожа? Високото съдържание на витамин С в домата отпушва порите, оставяйки кожата ви мека. Маската с домати е чудесна за лицето поне по две причини - омекотява и избелва. Можете да нанесете малки резенчета домат върху лицето си. Плодът ще премахне горния слой мъртва кожа, като остави лицето ви чисто и бяло. В миналото много жени са използвали и този ефект от домата - той прави кожата по-сияйнa.   

Редактор: Петя Бързилска (p.barzilska@econ.bg)


Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

 

Оцени статията:
4.85/9
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...