България изобрети нов сорт жълто-оранжеви домати

Изключително подходящи са за детски храни, твърдят пловдивски учени
Обновена: 9 сеп 2012 16:10 | 9 сеп 2012 16:07,
104
България изобрети нов сорт жълто-оранжеви домати
Снимка: Dnes.bg

Учени от Института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив създадоха нов сорт жълто-оранжеви домати, който съдържа веществото бета каротин. Продуктът е препоръчителен за бебета заради големия процент на витамин А в него.

Каротинът е пигмент, който може да се натрупва в черния дроб и да се преобразува във витамин А. Досега най-често подобен провитамин децата са приемали чрез морковите. Учените обаче твърдят, че в тях лесно се натрупват нитрати, докато това не се случва с новия сорт жълто-оранжеви домати. 

"Отличават се по вкусовите качества и по високата биологична стойност, те са изключително подходящи за детски храни”, заяви пред Dnes.bg Даниела Ганева, която работи като главен асистент в института.

В пловдивския институт се оплакват от липсата на достатъчно средства. Един служител получава средно по 500 лева заплата и се грижи за декар и половина земеделска площ.

Въпреки финансовите проблеми обаче учените не се отказват да изобретяват нови сортове плодове и зеленчуци. Преди година те създадоха нов сорт кафява чушка и първия сорт българско брюкселско зеле.

"Проблеми с отглеждането на домати и селекцията нямаме, но средствата не достигат за създаване на нови сортове домати и нови селекции”, твърди д-р Венелина Янкова.

Учените се надяват държавата да инвестира и в наука, за да се създават нови биологично чисти плодове и зеленчуци.

Те успокояват, че в българските червени и розови домати няма наличие на израелския ген RIN. В превод името означава никога неузряващ.

„Този ген се използваше в холандската и израелската селекция, в България не се използва, той служи за увеличаване на периода на съхранение и твърдостта на плодовете.”, заяви още д-р Янкова.

Между 50 и 60% от българските домати тази година са засегнати от гъсеници и изгниват. По тази причина пазарът е залят с вносни зеленчуци, а родните държат необичайно високи цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: Пловдивдомати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напоследък ям едни такива домати - със супер вид и с вкус на пъпеш.-------------- Ми като си скръндза и искаш да ядеш домати за един лев килото, яж ***. На пазара има всякакви домати, ако искаш да ядеш хубави, плащаш си. Ама има избор, а не като едно време да няма откъде да си купиш.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов в момента с 12 от своите министри е в израел на съвместно заседание с изрелският кабинет на което ще се вземе решение да да обвиним Иран и Хизбула за атентата в Бългас организиран от Мосад и да се даде на ционистите от израел българска зем.земя от държавния поземлен фонд ,случая с палестинците се повтаря с нас
79
1
 
0
 
! Отговори
bolka преди 11 години
"Те успокояват, че в българските червени и розови домати няма наличие на израелския ген RIN. В превод името означава никога неузряващ."Т.е. това е публично признание, че доматите в страната ни вече не са от старите вкусни сортове, които имахме. Но и без да го пишат, ние го усещаме като купуваме безвкусни, но издържащи много време произведени в Б-я домати. Да, семената и готовите разсади вече са променени. И не само доматите, погубват се традиционните български сортове зеленчуци.
78
0
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
И аз имам точно такива на цвят домати в двора и ги гледам не знам от колко години, но няма как да кажа, че учените са взели семето от нас или че е същото, т.к. не съм учил за това и нито има как да съм сигурен нито зная от достоверен източник, на който да се позова.Хайде със здраве и дано да няма ГМО, че вече се чудя от къде да си купувам земеделска продукция и разсад.
77
0
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Като чете човек коментарите и може да заключи че у нас най-тъпите са учените, а всеки друг е много по-умен и тарикат от тях. Баба ми ги сади, дядо ми ги култучи от ХУ години . . . Не се знае колко е нова "новината", но и бас държа че никой от вас не е бил в института и не е правил разлика между тези на баба му, германия и испания. И аз съм ял безвкусици в Германия. Немците дори спорят че дините не били сладки! Но това могат да правят слабо интелигентни хора, без много много да мислят.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баси кво ми става гордо от такива статии...
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такива домати съм ял в Германия преди 45 години...
74
1
 
2
 
! Отговори
charli преди 11 години
az gi otkrih tezi domati kogato doidoh v ispania predi 16 godini...tuka ima pone 30 sorta domati po magazinite y niakoi stigat do 8 euro /kg.Taka che stiga ste otkrivali neshta koito veche sa otkriti.Tova che v bg go niama ne znachi che ne e otkrito!
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако има на щанда червен и оранжев домат ,никога няма да купя червения! Който го е опитвал (по селата го имат доста хора) ,знае че е по- вкусен от червения обикновен домат. Вероятно новоизобретения е на база точно този оранжев домат ,който баба ми сади от 15 ,че и повече години. Имаме и други сортове ,от които харесвам домата чушка. От далече е точно като чушка и почти няма семе. Има вкусно и плътно месо и понеже е голям е по- удобен за лютеница от малките продълговати домати.
72
0
 
2
 
! Отговори
селекционер преди 11 години
До АнонименНе са хибридни! Четете...
71
1
 
1
 
! Отговори
bez преди 11 години
Ama vie mojete i hodesht domat da izmislite. Az Genne Modificirani La... ne shta da yam. Vie si gi yajte. Az iskam normalen cherven domat. Kakto bab go e yala.
70
0
 
5
 
! Отговори
до koko преди 11 години
Наистина, че от десетилетия има и жълти домати, и жълти чушки, и жълти дини.По селата е пълно с подобни естествени сортове зеленчуци.
69
1
 
11
 
! Отговори
koko преди 11 години
Това е майтап ! В много села бабите си гледат такива домати от поне 30-40 г.Тия учени са открили топлата вода - смешници ! Идете до някое село и вземете разсад - учени !
68
1
 
1
 
! Отговори
23г. преди 11 години
миналата година ги измислиха ... ама щом продължават да рекламират значи не са успели да съберат земеделци да започнат да ги отглеждат :D
67
6
 
5
 
! Отговори
Безполезни глупости преди 11 години
Най-после "учените" развалиха пигментите в растението и направиха домати, които не са червени. Очаквайте моркови, които не са оранжеви; ***, които не са ***; магданоз, който не е зелен; чесън, който не мирише; лимони, които не са кисели и т.н.
66
9
 
7
 
! Отговори
Точка преди 11 години
Абе, кво е това *** заглавие? Цялата България ли се събра и измисли новия сорт домат? И бебетата, и ББ-то и бабите пред блока? Каква е тая простотия - 21-и век сме, а има ***, които още мислят за национализъм и за това "изберете българското"! А то е? Единствените ценности, заслужаващи респект са езикът, културата и част от историята на България. А да кажеш, че "България изобрети нов сорт домати" е смешно, че чак боли от смях...
65
1
 
0
 
! Отговори
6u6u преди 11 години
az gi seq ot 10 godini te sega gi otkrili
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Умишлено се унищожиха хубавите български домати, които изнасяхме и навън, за да се внасят пластмасовите на Турция и Гърция, а сега ще откриваме Америка отново.
63
1
 
10
 
! Отговори
до 80, подкрепящ 75 преди 11 години
Ми купувай си пластмасови зеленчуци, пълни с отрови(съдържащи половината менделеева таблица) бе ***! Преди 16-тина години храната имаше вкус - нещо, което ти явно не притежаваш. Едно време плод зеленчук бил най-гнусния магазин. Ами сега?!? Сега ако изям градински домат се кефя супер много - щото има вкус на домат. Напоследък ям едни такива домати - със супер вид и с вкус на пъпеш. Сигурно доматите, които са набрани лятото на 2012-та, им дават срок на годност до 2013-та...
62
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМИ ЕДНО ВРЕМЕ КАК НЕ ГНИЕХА В КАМИОНА БЕ? А СИ БЯХА НОРМАЛНИ ДОМАТИ.----------------- Кое едно време? Едно време плод зеленчук беше най-гнусния магазин, с гнили домати и мръсни краставици. Такова нещо като сегашните сергии за зеленчуци бяхме виждали само по филмите. Не знаеш какво значи да скрият здравите чушки и продавача ти набутва полускапани и не можеш да кажеш гък. *** комунистически.