Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лечебните свойства на доматите

Лечебните свойства на доматите

Лечебните свойства на доматите

Всеки от нас познава домата, но може би не всеки знае, че той е плод от семейството на беладоната. В зависимост от сорта доматът се различава по вкус, размер, форма и цвят.

Доматите са богати на фибри, витамини, минерали и фитонутриенти. Те са отличен източник на витамини В6, С и К, бета каротин, биотин, ниацин, калий, фосфор, калций, желязо, цинк и селен, както и на много органични киселини като лимонена и ябълчна киселина, които определят характерния вкус на домата. Поради високото си съдържание на антиоксиданти, органични киселини и други основни хранителни вещества, доматът е истински еликсир на здравето.

Комбинираното действие на желязото и витамин С, които се съдържат в доматите спомагат за синтезирането на хемоглобина и формирането на нови червени кръвни клетки, като по този начин помагат за предотвратяване или лечение на различни видове анемия.

Някои проучвания са доказали, че ликопенът в кожата и плътта на доматите, може да играе роля в предотвратяването на някои видове рак - на белия дроб, на простатата и рак на дебелото черво.

Ликопенът черпи своите ползи за здравето предимно от антиоксидантната активност, която е дори по-висока от тази на бета-каротина.

Изследвания, правени неотдавна показват, че противовъзпалителният агент, които се съдържа в кожата на домата има много мощни противовъзпалителни свойства и е много полезен при борба с различни възпаления.

Поради това, че съдържа в себе си витамин С, калций и фосфор доматът е много полезен за здравето на костите и зъбите.

Туршия с Домати

Доматът подобрява работата на сърцето, като помага за по-ниското кръвно налягане, поради високото си съдържание на калий. Той също така предотвратява окисляването на холестерола, което е една от първите стъпки в образуването на атеросклеротични плаки.

Ликопенът, които се съдържа в доматите, подобрява способността на кожата да се предпазва от вредните UV лъчи. Тъй като е богат на витамини А и С, това го прави полезен, като намалява стареенето на кожата и премахва кожните несъвършенства.

Високото съдържание на калий и фосфор в червения сок на домата помага за облекчаване на симптомите на стрес и умора, както и за облекчаване на мускулни спазми и крампи.

За да се възползвате от лечебните свойства на доматите, можете да ги хапвате в сурово състояние или сготвени. Изпробвайте различни домати със сирене като салата капрезе или обикновена шопска салата. Изненадайте семейството с пълнени домати или доматени супи. Има толкова полезни и вкусни рецепти с домати!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
55
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
123
123
19.07.2015 20:22
Това е един от любимите ми зеленчуци не съм знаела,обаче ,че е и толкова полезен ! :)
6
0
Marta Nerses Mesropova
Marta Nerses Mesropova
18.10.2014 10:11
Оказа се,че много обичам домати ,а съвсем малко съм знаела,че те са лек за много болести и за мен в момента с ниския ми хемоглобин.Оценка максимална.Благодаря!
1
1
gogi
gogi
04.12.2012 18:23
става
0
0
DARITO
DARITO
03.12.2012 17:15
МНОГО Е ДОБРЕ.БЛАГОДАРЯ.
3
0