Една теория гласи, че ключът към стройната фигура се крие в консумацията на плодове и зеленчуци в суров вид. Според нея по този начин се запазват важните храносмилателни ензими, които биват унищожени по време на готвенето. 

 
Проучвания доказват, че хранителният режим, изграден върху прием на плодове и зеленчуци, може да намали риска от развитие на диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. 
 
Според диетолга Хелън Бонд хранителният режим, в чиято основа са суровите храни, може да не е целесъобразен в дългосрочен план. Тя допълва, че тази диета лишава организма от необходими хранителни вещества. 
 
Бонд обяснява още, че има малко доказателства в подкрепа на твърдението, че консумацията на сурови плодове и зеленчуци води до по-добро храносмилане, дава повече енергия и подпомага състоянието на кожата.
 
Някои плодове и зеленчуци е най-добре да се консумират сготвени, а други - в суров вид. Как стои въпросът с доматите?
NEWS_MORE_BOX
 
Доматите е най-добре да се консумират консервирани. За ликопена – пигментът, който придава червения цвят на доматите, се смята, че осигурява защита срещу няколко видове рак, особено на простатата, както и срещу сърдечносъдови заболявания. 
 
Доматите, преминали през термична обработка, всъщност са по-добър източник на ликопен, в сравнение със суровия вид на плода. Процесът по обработката помага за освобождаването на повече ликопен, който бива усвоен по-лесно от организма. 
 
Подобно на суровите домати, консервираните също осигуряват бета-каротин и витамин C.