Зелени домати - полезни ли са?

Съдържат магнезий
9 ное 2017 14:28, Eкип на Puls.bg
7
Зелени домати - полезни ли са?
Снимка: Reuters

През есента, когато слънцето вече не е достатъчно силно, за да могат селскостопанските култури да узреят, много лесно можем да намерим зелени домати. Макар и не толкова вкусни, колкото узрелите, зелените домати не им отстъпват по полезни съставки и здравословни ползи.

Важно е да се отбележи една важна особеност. Консумацията на зелени домати в суров вид трябва да се избягва, защото съдържат вещесатва, които в големи количества може да имат токсичен ефект. Тези вещества обаче се неутрализират бързо в процеса на термична обработка или ферментация на зелените домати. Хубавото е, че има редица начини за кулинарна обработка на тези зеленчуци с включването им в състава на много вкусни гозби. И туршиите са само един пример от доста големия списък.
 
Зелените домати са богати на витамини от почти всички групи и на вещества, които организмът използва за синтезата им (т. нар. провитамини). Високо е количеството например на бета-каротин, известен и като провитамин А, защото от него организмът синтезира витамин А.Високо е съдържаниеот в зелените домати и на витамин С и В-комплекс. Към тях можем да добавим и сравнително рядко срещаният витамин К. Този състав осигурява мощно антиоксидантно действие, но това далеч не изчерпва ползите от консумацията на зелени домати.
 
В състава им се отчитат също и микроелементите желязо, магнезий, фосфор, калий и манган, макар и в не толкова визоки дози. По голямото предимство на зелените домати в този аспект е не количественото, а качественото съдържание на състава им.
 
Друго предимство на зелените домати е много ниската калоричност и високото съдържание на протеини и фибри. Така те едновременно засищат и носят здравословни ползи, без да провокират риск от затлъстяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обикновено съдържанието е каца или бидон пълен с цели зелени домати,моркови,зелени пиперки,камби,парчета цветно зеле и всичко залято със саламура за цяла зима.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прабаба ми е хвърляла червените домати на кокошките, готвела е само зелените. Такива времена са били! А и сега в къщи се прави нещо като кьопоолу от печени зелени домати. Много е вкусно! Един пример за хармония: туршия със зелени домати и стара гроздова!
5
0
 
15
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
не знам дали са полезни, но туршията от зелени домати е супер...
4
0
 
5
 
! Отговори
пак се изложихе преди 6 години
"микроелементите желязо, магнезий, фосфор, калий и манган" - фосфора и калия не са микроелементи. Как не ви е срам да давате акъл, като си нямате идея що за глупости говорите?
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В състава им се отчитат също и микроелементите желязо, магнезий, фосфор, калий и манган, макар и в не толкова визоки дози." в състава им се отчитат нещата които фермера е сложил.
2
2
 
20
 
! Отговори
Гладен веган преди 6 години
"Друго предимство на зелените домати е много ниската калоричност..." - още не мога да се начудя на тази мания за ниска калоричност. Че аз какво давам пари, ако не се наям. Значи да им купувам *** и после да стоя гладен ли??? А иначе и аз много обичам зелени домати. И не заради "ниската калоричност". Зимна салата от зелени домати, карфиол, моркови, зеле и люти чушки, ферментирало поне два месеца, и с някоя голяма шарена пържола, пържени картофи и две бири. Нека да има калории.
1
0
 
24
 
! Отговори
Селския преди 6 години
Много вкусна туршия със зелени домати и такива малко оранжеви, ауу колко ракия изпива :)