Домати срещу рак на простатата
Ликопенът, който е мощен антиоксидант, се намира в изобилие в доматите и доматените продукти. В проучвания е установено, че ликопенът може да спомогне за намаляване на някои ракови и сърдечни заболявания. Най-убедителното доказателство за ролята на ликопена е в превенцията на рак на простатата.
В проучване на над 40 000 души в Харвард изследователите установили, че мъжете, които ядат повече порции на доматена основа, като варени домати и доматен сос, имат 35% по-нисък риск от развитие на рак на простатата, отколкото тези, които ядат по-малко. Ползите от ликопена са изразени още по-ясно в напреднал стадий на рак на простатата.
В друго изследване на рак на простатата учените разглеждали кръвните нива на ликопен и установили, че рискът от развитие на рак на простатата, особено агресивен рак, намалява с увеличаване на нивата на кръвния ликопен. Мъжете, приемащи 50 mg ликопен дневно, са подложени на значително по-нисък риск. В това проучване учените открили, че високото ниво на ликопен в кръвта се свързва с ниски PSA (простатен специфичен антиген) нива. Високите нива PSA в кръвта често са признак на рак на простатата.
Насладете се на предимствата на ликопен, като ядете повече домати и преработени продукти от домати. Всъщност научните изследвания показват, че ликопенът по-добре се абсорбира от тялото, когато доматите са преработени. Това се дължи на факта, че ликопенът се свързва с клетъчната структура на доматите.