Разработката е координирана от Висшия институт "Санта Ана" в Пиза и в проекта са участвали университетите във Витербо, Модена и Реджо Емилия, пишат италианските медии, цитирани от БТА.

Вижте снимки>>>


Окончателният резултат е заслуга на изследователя Джан Пиеро Сореси от университета "Туша" във Витербо.

Новият сорт домат е регистриран в Европейския съюз под английското наименование "Sun Black", като правата държи Висшият институт "Санта Ана".

Фирмата "Ортофрутиферо" първа е получила семена от университета във Витербо и лиценз от института в Пиза да търгува с разсад. В търговската мрежа ще бъдат пуснати две разновидности, които раждат домати съответно със среден и малък размер.

Външно черният домат има цвят на патладжан, но вътре е червен като всички зрели домати. Неговите създатели най-много се гордеят с две негови характеристики - той не е генетично модифициран организъм (ГМО) и притежава изключителни хранителни качества. Получен е по традиционния метод на кръстосване и това го прави природно чист.

За разлика от другите сортове домати, съдържа голямо количество антоциани, които нормално изобилстват в черното грозде, боровинките и ягодите, поясни ректорът на института "Санта Ана" професор Пиердоменико Перата.

Антоцианите представляват най-голямата група водоразтворими пигменти с цветови спектър червено-синьо-черно, който придава цвета на новия сорт домат. Според специалистите, те стимулират здравето благодарение на качества си на антиоксиданти.

Антоцианите предпазват човешкия организъм от увреждания на ДНК, на протеините и липидите. Наред с това забавят кръвосъсирването и могат да ограничат натрупването на тромбоцити, влияят положително на зрителните процеси, защитават кръвоносните съдове и имат противовъзпалително действие.