32 невероятни ползи от доматите за кожата, косата и здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

tomatoes

Доматите са плодове, които са приети за зеленчуци и често се използват за приготвянето на много и разнообразни ястия. Използват се във вегетариански и не-вегетариански ястия в целия свят. Известна е употребата им в пици, сандвичи и коктейли. Този масово употребяван плод предоставя много хранителни ползи за здравето и е предпочитан в много култури.

Растението е от семейство Картофови и е култивирано от ацтеките. Донесено е от испанците в Европа и постепенно е придобило огромна популярност във всички части на света.

Ползи за здравето

1. Засищаща храна:

Доматите имат високо съдържание на вода и затова са идеална, засищаща храна. Доматите със съдържанието си на вода овлажняват кожата и я поддържат здрава и блестяща. Това е една от основните ползи от доматите.

2. Високо съдържание на витамини & хранителни вещества:

Една порция домати предоставя почти 20 процента от необходимия дневен прием на витамини за поддържането на доброто здраве. В доматите се съдържат всички важни хранителни вещества за функционирането на човешкото тяло, което е още една от ползите от яденето им в сурово и обработено състояние.

3. Контролират дейността на сърцето:

Тъй като са с богато съдържание на калий, доматите, или по-точно един домат, предоставя около 237 мг калий, който е полезен в контролирането на сърдечния пулс и помага за предпазване от сърдечни заболявания и инфаркти.

4. Предотвратяват очни заболявания:

Витамин А, флавоноидните витамини В комплекс, тиамин, фолиева киселина, ниацин и др. в доматите помагат в лечението на кожата и на очни заболявания.

5. Високо кръвно налягане:

Доматите са силно заредени с минерали и хранителни вещества и предпазват тялото от високо кръвно налягане и от повишен холестерол.

6. Полезни са за костите и зъбите:

С високото си съдържание на калций, доматите укрепват костите и формирането им в тялото. Те са полезни и за поддържането на здравето на зъбите.

7. Снижават свободните радикали:

Някои от флавоноидните антиоксиданти като ликопен и зеаксантин са най-известни с това, че противодействат на свободните радикали.

8. Противораково действие:

Антиоксидантното действие на този зеленчук помага и за предпазване от нежелани реакции в белите дробове, дебелото черво и гърдите, които са канцерогенни. Антиоксидантите помагат в лечението на рака като предотвратяват канцерогенните реакции в тялото, които те спират като блокират по-нататъшното разпространение на свободните радикали.

9. Спомагат за възстановяването на клетките и за изграждането на мускулите:

Доматите са естествено богат източник на полезни за възстановяването на клетките и за изграждането на мускулите протеини.

10. По-малко съдържание на мазнини:

Други основни хранителни вещества в доматите включват 4 грама въглехидрати, 1 грам протеини, 18 калории и 0 грама наситени мазнини. Този зеленчук може да се яде в значителни количества заради ниските нива на калории в тях.

Доматите: ползи за кожата

Освен за готвене, доматите могат да се използват по редица начини за разкрасяване. Смята се, че доматът е панацея за кожата. Смята се, че яденето на доматени продукти прави кожата здрава и красива. Ползите му за красотата набират популярност с всеки изминал ден.

Някои от тях са:  

11. Доматите са много ефикасни за лечението на разширените пори. Добавете четири капки сок от домати в 1 супена лъжица вода и нанесете върху лицето си с помощта на памучно тампонче. Нежно масажирайте кожата и оставете 15 минути. Редовното нанасяне на тази смес ще свие големината на порите.

12. Доматите не са само важна част от здравословната диета, но и правят чудеса когато се нанасят локално върху кожата. Нанасянето на доматен сок или натъркването на кожата с половинки домати изравнява цвета на кожата и възстановява блясъка, придавайки здрав вид на кожата. Доматите съдържат високо количество витамин С, който е известен с това, че освежава кожата.

13. Маслото от доматени семена е най-новото попълнение към естествените масла, използвани за основа в козметиката и е отлично за лечението на няколко заболявания на кожата. То е заредено със субстанция, която се бори със свободните радикали и с признаците на стареенето. Маслото от доматени семена се използва за лечението от леки до сериозни кожни заболявания като екзема и псориазис. Полезно е и за лечението на суха и увредена кожа. Използвайте умерено количество от маслото върху засегнатите места от кожата. Оставете го за през нощта и го отмийте на следващия ден. Можете също така да добавяте това масло към кремовете си за лице, овлажнителите и ексфолиантите, за да поддържате кожата си мека и гладка.

14. Витамините А и С често се съдържат в много лекарства и мазила за акне. Високото киселинно съдържание в доматите помага за лечението на обриви и акне. Ако страдате от малки пъпчици по лицето, срежете домат на две половинки и намажете лицето с вътрешността. Ако страдате от сериозни проблеми с акне, обелете пресен домат и го намачкайте на пюре. Нанесете кашицата върху лицето си и оставете да действа един час. Изплакнете и подсушете. Използвайте тази маска редовни, за да се отървете от нежелан тен и пъпки.

15. Повишеното производство на себум (секретът, произвеждащ мастните жлези в кожата) води до запушване на порите, което причинява пъпки, натрупване на мърсотия и дори неравномерен цвят на кожата. Изстискайте сок от 2 домата и добавете 4 супени лъжици сок от краставица. Нанасяйте този тонер всеки ден върху кожата си с памуче, за да контролирате излишните мазнини и лъскавина и за отпушване на порите.

16. Доматите и доматените продукти позволяват на кожата да поема кислород и предотвратяват признаците на стареене. Те осигуряват невероятно естествено лечение на кожата, което придава по-младежки и здрав вид на кожата с по-малко усилия.

17. Според различни изследвания, доматите съдържат антиоксидант, наречен ликопен, който действа като естествено предпазващо от слънцето средство. Това предоставя на кожата защита от силните UV лъчи.

18. Екстрактът от домати често се използва в богатите масла за масаж на тялото за премахване на видимите признаци на стрес върху кожата. Екстрактът от домати се използва и в кремове за очи, който, наред с другите основни съставки, придава на очите свеж и ревитализиран вид.

19. Стягащите свойства на доматите ги правят отличен избор за смесена кожа. Маска, направена от намачкани на пюре авокадо и домати облекчава кожата и я пречиства пълноценно, за да й придаде блестящ тен. Нанасяйте тази маска и я отмивайте с хладка вода след 20 до 30 минути. Доматите съдържат естествени стягащи и намаляващи мазнината свойства, докато авокадото осигурява антисептичен и овлажняващ ефект върху кожата.

20. Консумирането на поне 16 милиграма ликопен всеки ден снижава количеството свободни радикали в тялото и придава младежки вид на кожата. Той се бори с клетъчното увреждане и зачервяването на кожата като също така задържа влагата, предотвратявайки по този начин появата на фини линии и бръчки. Това свойство на доматите ги прави невероятен, противодействащ на стареенето продукт.

21. Доматите се считат за естествен избелващ агент и са много ефикасни за избелване цвета на кожата. Подгответе маската като смесите 1 чаена лъжица овесени трици, 1 чаена лъжица кисело мляко и 2 чаени лъжици настърган домат (месото).

Нанесете я върху лицето и врата и я оставете 20 минути. Овесените трици  нежно пречистват кожата, докато киселото мляко и доматите премахват петната. Това подобрява тена на кожата.

22. Според списанието Prevention Magazine, хората, които консумирали по 5 супени лъжици доматена паста на ден в продължение на 3 последователни месеца били естествено предпазени от изгаряне от слънцето. Изгорялата от слънцето кожа можете да лекувате и като нанасяте домати върху засегнатите места. Направете маска като смесите 2 чаени лъжици настърган домат (месото) с 1 чаена лъжица кисело мляко. Нанесете върху лицето, врата, ръцете и стъпалата. Доматите охлаждат кожата, а киселото мляко осигурява приток на протеини и прави кожата мека и еластична.

23. Смесете мед с доматен сок на гъста паста. Нанесете върху лицето и измийте след 15 минути за мека и блестяща кожа.

24. Доматите в голяма степен спомагат за премахването на мъртвите кожни клетки. Настържете домати със семките и добавете 1 чаена лъжица захар. Нанесете върху лицето и масажирайте леко с кръгообразно движение. Можете също така да срежете домат на две половини и да го поръсите със захар. Нежно натрийте кожата си с него за да премахнете мъртвите кожни клетки и да се сдобиете с чиста и свежа кожа.

Домати, Ползи за косата:

Няма как да не сте забелязали, че много продукти за коса, включително шампоани и балсами, съдържат екстракт от домати като една от съставките си. Това е така, защото доматите съдържат важни хранителни вещества като витамините А, В, С и Е, които отлично стимулират здравето на косата. Някои от ползите от доматите за косата включват дадените по-долу както следва:

25. Счита се, че доматите са отличен лек при косопад. За предпазване от косопад върху скалпа се нанася настърган домат (месото).

26. Доматите имат невероятното действие на естествен балсам, който си набавяте направо от кухнята. Те предоставят естествен блясък на косата и я правят мека и лесна за разресване и за оформяне на прическата. Капнете няколко капки масло върху дланите си и го нанесете върху косата. Това ще подейства като балсам без отмиване и ще поддържа косата ви лесна за разресване, като предотвратява накъдрянето й.

27. Домашно приготвеното пюре от домати прави косата блестяща и еластична когато изсъхне. Смесете доматеното пюре с масло (от домати) и нанесете върху косата. Оставете да действа 20 минути и го отмийте. Така косата ви ще стане супер мека, блестяща и гъвкава, защото ще е поела голямо количество протеини в себе си.

28. Редовното плуване често променя цвета на косата поради голямото количество хлор в басейните. Доматите много помагат за премахването на наслояванията по косата. Нанесете чист доматен сок върху косата и го оставете да действа 20 минути. Изплакнете косата с вода.

29. Доматеният сок действа и като овлажнител за премахването на миризми. Нанесете прясно изстискан доматен сок върху скалпа и го втривайте в косата няколко минути. Оставете го да действа 30 минути и след това изплакнете косата както обикновено.

30. Влагата в скалпа често намалява през зимата, което прави косата суха и чуплива и води до късането й. Така че непременно подхранвайте косата си с домати. Доматите помагат за задържането на така необходимата влага в косата и по този начин не й позволяват да се изсуши.

31. Доматите са много полезни в лечението на сърбящ скалп и пърхот. Сърбящият скалп води до други проблеми като екзема и псориазис на скалпа. Доматите съдържат високо количество витамин С, който се бори с пърхота и предоставя колаген за правилното развитие на тъканта на скалпа. Вземете 2 до 3 зрели домата и ги настържете на гъсто пюре. Добавете 2 супени лъжици лимонов сок и разбъркайте до получаването на гладка паста. Нанесете маската нежно върху скалпа. Разнесете добре върху целия скалп и оставете да действа 30 минути. Изплакнете косата си с вода и я оставете да изсъхне.

32. Изплакването на косата с доматен сок може да се използва, за да придаде блясък и да премахне прекомерните отлагания по скалпа. Вземете 3 зрели домата, махнете кожата и семената и изстискайте сока. Напръскайте с него косата и скалпа си и го отмийте след 1 час.

Както казахме (и според американското министерство на селското стопанство), доматите съдържат всички необходими на човешкото тяло хранителни вещества.

  • Доматите предоставят почти 20 процента от необходимия ни прием на витамини на порция
  • Богатото им съдържание на калий предоставя около 237 мг калий полезен за контролиране на пулса и на увреждането на клетките
  • Доматите съдържат също така витамин А, флавоноидните витамини В комплекс, тиамин, фолиева киселина, ниацин и други
  • Други основни хранителни вещества в тях: 4 грама въглехидрати, 1 грам протеин, 18 калории и 0 грама наситени мазнини. 
  • Органичният доматен сок съдържа 3 пъти повече ликопен от неорганичния.
  • Вие знаете как да използвате доматите, но топлинната обработка също повишава количеството на ликопен в тях. 

Източник:

http://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-tomatoes/?ref=3

Снимка: earthtechling.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *